Show menu

"Betrokken & Deskundig"

10 goede vragen voor de Open Huizen Dag

Ga je op 30 maart op zoek naar jouw droomwoning of heb je al wat op het oog?
Wij geven je 10 goede vragen om aan de makelaar of de verkoper te stellen tijdens de Open Huizen Dag 2019.

1. Let op de dakbedekking, in welke staat is deze?
Een dak vervangen kost gemiddeld rond de €100,-  per vierkante meter. Merk je op dat het dak binnenkort vervangen moet worden (let op mos, de dakconstructie of groene aanslag) of valt het op dat de buren het dak wél al hebben vervangen? Dan is het goed om hiermee rekening te houden bij het uitzoeken van jouw droomwoning.

2. Hoe oud is de CV Ketel, van welk merk is deze en hoe is deze onderhouden?
De CV Ketel is vaak het ondergeschoven kindje binnen een huishouden. Als deze goed werkt, dan kijkt men er vaak niet naar om. Bij het aanschaffen van een woning is het wel van belang om de CV Ketel eens nader te bekijken. Er zit veel verschil tussen de merken op het gebied van levensduur en de capaciteit. Het is eens goed om je hier in te verdiepen, voordat je op pad gaat met de Open Huizen Dag. Veelal hangt er een onderhoudsrapport naast de ketel of kan je deze opvragen bij de makelaar.

3. Badkamer en Keuken, wanneer zijn deze aan vervanging toe?
De badkamer en vooral de keuken zijn vaak “de eyecatchers” van een woning. Bij jouw zoektocht naar een droomwoning zijn dit vaak de zaken waar je het meeste op let, voornamelijk omdat het vervangen van een keuken of badkamer veel kosten met zich meebrengt. Het is tegenwoordig zeer hip om de keuken of badkamer te moderniseren met nieuwe kastjes of nieuwe apparatuur. Let goed op of het dus gaat om een recent geplaatste of een opgeknapte badkamer of keuken. 

4. Energielabel van het huis, hoe is de woning geïsoleerd? 
Tegenwoordig is het verplicht om een huis in de verkoop te voorzien van een energielabel. Dit label geeft een eerlijk inzicht in het energieverbruik van een woning. Er zijn op dit moment veel initiatieven van de regering om duurzame huizen te creëren met een gunstig energielabel. Denk hierbij aan subsidies en lenen tegen een gunstig rentetarief. Vraag gerust eens aan de makelaar hoe het zit met de beglazing (enkel of dubbel glas) en de muur- en dakisolatie.

5. Mogelijkheid om uit te bouwen?
Wil je graag een lange tijd in deze woning blijven wonen? Vraag dan gerust aan de makelaar hoe het zit met het bestemmingsplan en of er nog mogelijkheid is om uit te bouwen. Het kan goed zijn dat het huis op dit moment groot genoeg is, maar dat je over enkele jaren wellicht extra ruimte wenst op de begane grond of juist een extra kamer op zolder wilt creëren met een dakkapel.

6. Kozijnen nog in orde?
Er zijn een drietal kozijnen die veel voorkomen in Nederland; namelijk die van hout, aluminium of kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en kunnen er op het oog goed uitzien, terwijl deze wel binnenkort vervangen moeten worden. Kijk vooral eens naar de verflaag, de staat van het materiaal (roestig of houtrot aanwezig?) en of er vocht in de ramen zit. Prik je er makkelijk met je vinger doorheen of laat de verflaag los, dan kan dit een teken zijn dat de kozijnen binnenkort vervangen moeten worden.

7. Elektronica voorziening oud en versleten of recent goed aangepakt door een professional?
Met het steeds groter worden van de mogelijkheden voor de huis-, tuin- en keukenklusser, zijn veel huizen voorzien van handige snufjes, zelf geïnstalleerde spotjes en mooie geautomatiseerde systemen. Om er ook voor te zorgen dat je voorbereid bent op de toekomst, zou je eens de meterkast open kunnen trekken. Hangen er veel losse draadjes of ziet het geheel er nogal oubollig uit, dan zou het kunnen zijn dat de elektronicavoorziening op de schop moet. Hint: Je ziet dit ook vaak aan de wandcontactdozen (bakeliet of kunststof?)

8. Bouwtechnisch rapport aanwezig?
Als je verder gaat met het kopen van jouw droomwoning, is er de mogelijkheid om een bouwtechnische keuring aan te vragen. Dit is veelal op jouw eigen kosten. Wellicht heeft de huidige eigenaar nog een recent bouwtechnisch rapport liggen of zijn er voorgangers geweest die dit ook al hebben laten doen. Vraag dit gerust na bij de makelaar.

9. Lekkages bekend?
Lekkages zijn goed te verdoezelen met een laagje latex of stucwerk. Heb je een vermoeden dat er een lekkage is geweest, zie ook punt 1 “let op de dakbedekking”?  Dan kan je een oude of nieuwe lekkage herkennen aan een muffe of bedompte geur, het loslaten van stucwerk en/of verf en eventueel op vocht en/of schimmelvlekken.

10. Hoe zijn de onderlinge relaties met de buren en de straat?
Zeker bij een tussen- of half vrijstaande woning is de relatie met de buren van groots belang. Heeft de bestaande eigenaar in zekere mate overlast van de buren gehad of is er een recent geschil? Dan is de verkopende partij dit verplicht om te melden. Vraag dit dus gerust na bij de verkopende makelaar, hij zal je hierover goed informeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat de relatie met de buren super is geweest! Dit kan nog een extra pluspunt zijn bij jouw toekomstige droomwoning.

Wat ook handig is...
De NVM heeft een mooie checklist opgesteld die je mee kan nemen naar de Open Huizen Dag. Klik hier voor meer informatie.

Ben je benieuwd naar de (financiële) mogelijkheden voor jouw droomwoning?
Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak of bereken het alvast via www.summa.nl/hypotheek.

Wij wensen je veel plezier bij de zoektocht naar jouw droomwoning!

Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route