Toenemende belangstelling voor duurzaamheidsleningen: Huiseigenaren en VvE’s omarmen duurzame investeringen
In het afgelopen jaar heeft een groeiend aantal huiseigenaren en verenigingen van eigenaren (VvE’s) de weg gevonden naar duurzaamheidsleningen. Samen hebben zij maar liefst 272 miljoen euro geleend om te investeren in zonnepanelen, isolatie of warmtepompen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 106 miljoen euro in 2021. Het Warmtefonds biedt niet alleen huiseigenaren, maar ook scholen en andere instanties de mogelijkheid om geld te lenen voor verduurzaming. Het idee hierachter is dat de energiebesparingen gebruikt kunnen worden om de lening terug te betalen.
Sterke groei in duurzaamheidsleningen
De sterke toename van het uitgeleende bedrag kan mogelijk worden toegeschreven aan de aanzienlijke stijging van de energieprijzen. Sinds 2013 is er al meer dan 1 miljard euro uitgeleend via het Warmtefonds.
Populaire investeringen met duurzaamheidsleningen
Het afgelopen jaar werd het geleende geld voornamelijk besteed aan zonnepanelen (37%), beglazing (18%) en warmtepompen (15%). Ook dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolerende deuren waren populaire investeringen.
Uitbreiding van mogelijkheden voor duurzaamheidsleningen
Sinds eind 2022 kunnen huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 60.000 euro ook een renteloze lening bij het Warmtefonds verkrijgen. Dit is mede mogelijk gemaakt door een extra overheidsbijdrage. Deze lening is tevens vijf jaar lang aflossingsvrij. Daarna wordt er afgelost naar draagkracht, wat betekent dat alleen wordt afgelost indien financieel haalbaar.
Deze ontwikkelingen onderstrepen dat steeds meer huiseigenaren en VvE’s zich bewust worden van de voordelen van duurzaamheid en bereid zijn te investeren in energiebesparende maatregelen. Wil jij ook weten wat er mogelijk is voor jouw woonsituatie? Onze adviseur staan voor je klaar.