Ik wil met pensioen, wat moet ik doen?

Om te bellen moest je de kiesschijf draaien. De allereerste single van de Beatles ‘Love me do’ kwam uit. Neil Armstrong is de eerste mens die liep op de maan. Ja, jij bent geboren in de jaren zestig en hebt het allemaal meegemaakt.

De goede herinneringen van vroeger, hoe mooi was dat. Inmiddels sta je op het punt om aan een nieuwe fase van je leven te beginnen, jouw welverdiende pensioen. Sinds de nieuwe pensioenwet is ingegaan in de zomer van 2023 heb je waarschijnlijk veel voorbij zien komen in het nieuws. Wij hebben daarom een aantal dingen op een rij gezet voor je.

Ik wil binnen 5 jaar met pensioen

Als je binnen vijf jaar met pensioen wilt gaan, zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. In het kort zijn hier een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Ga na welke pensioenregelingen je hebt, zoals een werkgeverspensioen, een individueel pensioen of eventuele andere regelingen. Controleer de verwachte uitkeringen en zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je pensioeninkomen.
  • Controleer de pensioenleeftijd die van toepassing is op jouw pensioenregeling(en). Zorg ervoor dat je weet op welke leeftijd je in aanmerking komt voor je pensioenuitkeringen.
  • Maak zelf een pensioenplan of laat dit doen door jouw adviseur. Onze adviseurs berekenen je verwachte inkomsten en uitgaven na je pensioen, inclusief pensioenuitkeringen, eventuele andere inkomstenbronnen en verwachte kosten. Zo zorg je ervoor dat je weet wat je kan verwachten.

Neem contact op met een adviseur van Summa om jouw (vervroegde) pensioen te plannen.

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!