Een vereniging van eigenaren, welke verzekeringen hebben we nodig?

Je bent lid van een vereniging van eigenaren of zelfs een actief bestuurder bij een VVE. Welke verzekeringen zijn dan noodzakelijk en waarom? In dit artikel vertellen we je meer over de noodzaak en het nut van de verschillende verzekeringen. Wil je onafhankelijk advies over de juiste verzekeringen en premie voor jouw VVE? Of wil je eens jouw verzekeringspakket onder de loep laten nemen door een expert? Vraag dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

 

Welke verzekeringen zijn noodzakelijk voor de VVE (en waarom)

De opstalverzekering, glasverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn verplicht voor de vereniging van eigenaren om af te sluiten. Hieronder leggen we je uit waarom iedere verzekering van belang is.

1.      Opstalverzekering van het totale appartement

Alles wat ‘’muurvast’’ zit valt onder de opstalverzekering. Hiermee zijn schades door inbraak, storm en brand gedekt. Deze opstalverzekering is verplicht. Er zijn verschillende opstalverzekeringen, deze variëren in dekking. Laat je goed adviseren zodat je exact weet wat er wel en niet verzekerd is of verzekerd moet worden.

2.      Glasverzekering

Veel nieuwe gebouwen bestaan uit grote glaspartijen. Een glasverzekering dekt schade aan het glas dat van buitenaf wordt veroorzaakt. Nu denk je vast, maar een opstal zou dat toch moeten dekken? Dat is bij de meeste opstalverzekeringen niet het geval. Daarom is het verstandig om een aparte glasverzekering af te sluiten.

3.      Aansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor, er waait bij een storm een geveldeel van het appartementencomplex af. Zodra dit schade veroorzaakt aan een auto of persoon kan de VVE aansprakelijk gesteld worden. We zien vaak dat deze verzekering wordt afgesloten met een minimale dekking van 2,5 miljoen euro per gebeurtenis met een maximum van 5 miljoen euro per jaar.

 

Welke verzekeringen zijn niet verplicht voor de VVE

En dan de verzekeringen die zeker nuttig zijn om af te sluiten maar niet verplicht. Met deze verzekeringen beperk je het risico op aansprakelijkheid bij andere onvoorziene omstandigheden zoals rechtszaken en milieukwesties.

1. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Als bestuurder van een vereniging van eigenaren heb je de nobele taak om toe te zien op het volledige bestuur, of bij grotere vve’s een deel van het bestuur. Vaak worden bewoners hiervoor gevraagd, uiteraard spring je enthousiast in, ook als je nog niet alles weet van het reilen en zijlen van de vereniging. Het kan voorkomen dat je een bestuursfout maakt. Hiervoor kan jij hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Oftewel jij bent privé aansprakelijk voor deze fout, dat kan grote financiële gevolgen hebben. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor een verzekerd bedrag op de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Zo kan jij met een gerust hart jouw vereniging besturen.

2. Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering helpt jouw vereniging van eigenaren in het geval van een juridisch vraagstuk of een conflictsituatie. Denk zo aan rechtszaak die tegen de vereniging wordt aangespannen. De verzekeraar helpt jou met eigen advocaten en juristen en dekt vaak ook eventuele kosten van externe juridische adviseurs bij ingewikkelde dossiers.

3. Inboedelverzekering/Huurdersbelang

Veel bewoners sluiten een inboedelverzekering af maar vergeten om een huurdersbelang mee af te sluiten. Dit geldt voor de klanten die zelf verbeteringen hebben aangebracht aan het appartement op eigen kosten, zoals een nieuwe keuken. Indien zij dit wel meeverzekeren is de nieuwe keuken ook meeverzekerd, anders niet.

4. Ongevallen

In veel VvE’s zijn vrijwilligers actief. Het kan voorkomen dat er een ongeval gebeurt met de vrijwilliger. Een ongevallenverzekering keert een vaststaand bedrag uit bij een ongeval met blijvend letsel of overlijden tot gevolg.

5. Milieu

De milieuschadeverzekering voor de VvE biedt uitkomst bij toegebrachte milieuschade, zoals bij sanering na een brand en vervuild bluswater. Bij een brand kan asbest vrijkomen of kunnen kunststof kozijnen smelten en de bodem in dringen. In sommige VvE’s zijn nog olie gestookte kachels aanwezig die milieuschade kunnen veroorzaken bij een lek of bij een calamiteit. De claims die voortkomen uit milieuverontreiniging kunnen worden vergoed door de milieuschadeverzekeraar.

 

Laat jouw verzekeringen onder de loep nemen

Maar, hoe maak je nu de juiste keuze voor de verzekeringen van jouw VvE? De adviseurs van Summa adviesgroep kunnen jouw helpen met een onafhankelijke analyse, vergelijking en voorstel. Zo weet je of je nú goed verzekerd bent en of jouw voorwaarde nog beter zouden kunnen. Vul het contactformulier in en wij bellen je terug! Of bel ons op 088-7866200

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!