Specifieke veranderingen bij verhuizing tussen je 50 – 56e levensjaar

mensen kopen huis

Het bereiken van 57 jaar markeert een belangrijk moment in je financiële planning, vooral als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek. Na deze leeftijd treden er specifieke veranderingen op bij het bepalen van je maximale hypotheek. Het is daarom verstandig om tijdig actie te ondernemen als je nog andere woonwensen hebt. Ben jij tussen de 50 en 56 jaar en heb je verhuisplannen? Hieronder vertellen we jou welke wijzigingen er plaatsvinden.

Berekening van je maximale hypotheek

Na je 57e wordt de methode voor het berekenen van je maximale hypotheek aangepast. Hypotheekverstrekkers houden niet alleen rekening met je huidige inkomen, maar ook met je verwachte pensioeninkomen. Dit kan leiden tot een lager hypotheekbedrag, gezien pensioeninkomsten doorgaans lager zijn dan regulier loon.

Het is echter niet altijd zo dat je maximale hypotheek lager uitvalt. Vanaf de AOW-leeftijd worden er namelijk iets ruimere hypotheeknormen gehanteerd, deels dankzij het lagere belastingtarief in de eerste schijf. Een financieel adviseur kan een persoonlijke berekening maken om je een duidelijker beeld te geven van je mogelijkheden. Uiteraard kunt u hiervoor bij een van de onafhankelijk adviseur van Summa terecht!

Belangrijke punten om te overwegen

Als je tussen de 50 en 56 jaar oud bent en overweegt een hypotheek af te sluiten of je bestaande hypotheek te wijzigen, zijn er enkele cruciale punten om in gedachten te houden:

  • Jouw pensioeninkomen

De beoordeling van je inkomen verandert. Het is essentieel om een realistische inschatting te maken van je toekomstige financiële situatie, inclusief pensioeninkomsten.

  • Overwaarde

Heb je overwaarde op je huidige woning? Dit kan van invloed zijn op de beschikbare hypotheekopties, zowel voor het herfinancieren van een bestaande hypotheek als het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

  • Nieuwe hypotheek afsluiten of bestaande hypotheek aanpassen

Of je nu een nieuwe hypotheek wilt afsluiten of je bestaande hypotheek wilt aanpassen, het is belangrijk om de verschillende beschikbare opties en hun voorwaarden goed te begrijpen.

Mogelijkheden met goede begeleiding

Het afsluiten van een hypotheek tussen je 50e en 56e vereist een zorgvuldige afweging van diverse factoren. Met de juiste informatie en begeleiding kun je echter nog steeds uitstekende hypotheekmogelijkheden krijgen die passen bij jouw levensfase en financiële situatie.

Wil jij meer informatie over jouw persoonlijke situatie? Bereken dan hier je hypotheek of maak een vrijblijvende afspraak. 

 

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!