5 belangrijke punten voor je pensioen als zzp-er

Ook als je een zzp’er bent, ga je ooit met pensioen. Of je dan nog moet bijklussen, hangt af van wat je hebt geregeld. Uiteraard heb je vanaf je AOW-leeftijd recht op AOW. Je hebt recht op een volledige AOW als je in de 50 jaar voor de AOW-leeftijd aan de voorwaarden hebt voldaan. Dat is een mooi begin, maar geen vetpot. Wil je meer pensioen? Dan moet je eigen pensioen regelen. Hier zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over pensioen voor zelfstandig ondernemers.

Bepaal je AOW-leeftijd

De leeftijd waarop je recht hebt op AOW stijgt met de levensverwachting. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2025 hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Je kunt de AOW-leeftijd berekenen op de website van het SVB klik hier.

Spaar voor je pensioen

Je kunt sparen voor je pensioen, met belastingvoordelen. Het bedrag dat je aan pensioen spaart, is aftrekbaar. Je krijgt een deel van het geld terug via de inkomstenbelasting. Het gespaarde pensioenbedrag telt niet mee als vermogen in box 3, dus je betaalt ook geen belasting over de waarde van je pensioenpotje. Pas als je je pensioen aanspreekt, betaal je belasting over het bedrag dat je ontvangt.

Nieuwe regels

Sinds medio 2023 gelden nieuwe regels voor pensioen, waardoor zzp’ers meer ruimte krijgen om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Dat is dus gunstig voor jou. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot deze fiscale ruimte.

Hoeveel pensioen heb je later nodig?

Hoeveel pensioen je straks echt nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je een eigen woning? Heeft je partner pensioen opgebouwd? Kun je later je bedrijf met winst verkopen? Wat zijn je wensen voor later? Wij helpen je graag uit te rekenen hoeveel jij nodig hebt voor later voor jouw pensioen als zzp-er.

Voortzetting van jouw (vorige) pensioen

Als je in loondienst hebt gewerkt, heb je via je vroegere werkgever meestal pensioen opgebouwd.  Soms kun je dan jouw eigen pensioen blijven opbouwen bij dezelfde pensioenuitvoerder, dit heet vrijwillige voortzetting. Je betaalt dan zelf de volle premie: zowel het werknemers- als het werkgeversgedeelte. Deze vorm van pensioen opbouwen kan gunstig voor jou zijn als zpp-er, want als de pensioenregeling ook dekking biedt bij overlijden of arbeidsongeschiktheid, ben je hiervoor als zelfstandig ondernemer nog steeds verzekerd. Let wel op! Dit kan vaak enkel bij pensioenfondsen. Ga na bij jouw pensioenuitvoerder wat de mogelijkheden zijn.

Banksparen of lijfrente

Fiscaal gunstig pensioensparen gaat altijd via een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrenterekening. Je stort dan eenmalig of periodiek een geldbedrag. Dat geld levert (beleggings-)rendement op. Als je met pensioen gaat, koop je met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslange uitkering. Je kunt per jaar een maximumbedrag opzijzetten, dit is jaarruimte. Wij rekenen graag voor je uit wat jouw jaarruimte is en hoeveel je met belastingvoordeel kunt sparen.

We begrijpen dat dit ingewikkelde materie is en helpen je graag jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Meer informatie of advies? Neem dan hier contact met ons op. 

spaarpot zzp pensioen

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!