Welke vragen stel ik aan een hypotheek adviseur?

Het komt niet iedere dag voor dat je tegenover een hypotheekadviseur zit. Dus, op het moment dat je er bent wil je wel de juiste vragen stellen. Daarom hebben wij alvast 10 vragen op een rij gezet die wij niet vergeten tijdens jouw hypotheek advies.

Hoeveel kan ik lenen?

Misschien wel de eerste vraag die in je opkomt als je denkt aan het kopen van een huis. Neem van te voren contact op zodat wij de benodigde gegevens op kunnen vragen. Tijdens het gesprek krijg jij een antwoord op de vraag hoeveel je kunt lenen. Hierbij houden we rekening met de volgende punten:

 • Hoe hoger je (gezamenlijke) inkomen, hoe meer je mag lenen
 • De taxatiewaarde van het huis dat je koopt. Het bedrag dat je leent mag niet meer zijn dan de (mogelijke) waarde van de woning die je koopt.
 • Eventuele schulden zoals een studieschuld of private lease contract.
 • De woonquote, oftewel het percentage van jouw inkomen dat aan woonlasten besteed kan worden. Dit hangt samen met de hypotheek rente en of je binnen tien jaar met pensioen gaat.

 

Is het verstandig om maximaal te lenen?

Het is verstandig om te bedenken wat je maximaal per maand zou willen betalen aan woonlasten. Misschien kan je de lasten nu wel dragen maar wat gebeurt er als het leven onzeker wordt door bijvoorbeeld het verliezen van je baan of een scheiding. Of misschien hebben jullie wel een kinderwens, wat is dan de impact als je minder zou gaan werken?

Maak dus de afweging of je een maximale hypotheeklast voor een lange tijd wil aangaan. Jouw hypotheekadviseur van Summa kan jouw situatie volledig in kaart brengen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Die vraag kunnen we beantwoorden als je weet wat de prijs is van jouw droomhuis én hoeveel jij momenteel kan lenen. Er komen altijd aanvullende kosten bovenop de hypotheek. Houd dus rekening met:

Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom van je huis. Jonger dan 35 jaar en koop je voor minder dan €440.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Notariskosten: De notaris schrijft jouw hypotheek in bij het Kadaster. Gemiddeld betaal je hier €1.100 euro voor. Koop je een bestaande woning. Dan zorgt de notaris dat woning op jouw naam komt. Gemiddeld betaal je hier € 1.100 voor.

Makelaarskosten: Een makelaar is niet verplicht maar kan je helpen en begeleiden bij de aankoop. Gemiddeld kost een aankoopmakelaar €1.000

Advieskosten: Jouw hypotheekadviseur regelt alles voor, van persoonlijk advies tot het afsluiten van de hypotheek. Je betaalt voor advies en bemiddeling. Bij Summa kost dat gemiddeld € 2.900.

Kosten voor NHG: Een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je zekerheid en korting op je hypotheekrente. Hiervoor betaal je in 2023 eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag.

Taxatiekosten: De geldverstrekker wil meestal een taxatierapport van de aan te kopen woning. De taxateur zal deze waarde bepalen rekening houdend met de specifieke eigenschappen van de aan te kopen woning. Wil je gaan verbouwen? Dan taxeert de taxateur ook de geschatte waarde na de verbouwing.

Deze kosten betaal je allemaal uit je eigen zak en kunnen niet meegefinancierd worden in je hypotheek. Gelukkig is er deel wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je krijgt dus het jaar erop wat geld terug van de belastingdienst.

 

Welke kosten kan ik aftrekken van de inkomstenbelasting?

Nadat je de kosten voor het afsluiten van een hypotheek hebt betaald kan je een aantal kosten aftrekken in de belastingaangifte. Hieronder hebben we deze op een rij gezet voor je:

 • Notaris kosten (hypotheekakte)
 • Taxatiekosten
 • Hypotheekadvieskosten
 • NHG borgtochtprovisie
 • Kosten verlenging hypotheekofferte bereidstellingsprovisie
 • Rente die je betaald: Hypotheekrente, boetrente en rente van andere leningen voor je woning
 • Nieuwbouw bouwrente die je betaald na het tekenen van het koopcontract

 

Kan ik een verbouwing en verduurzaming meefinancieren?

Je hypotheek kan in feite niet hoger zijn dan de waarde van je woning. Maar als je gaat verbouwen en verduurzamen vergroot je de waarde van je huis. Niet iedere euro die je in je huis stopt wordt direct bij de waarde van je woning opgeteld. Je kan jouw verbouwplannen dus meegeven aan de taxateur. Deze stelt de taxatie ‘na verbouwing’ vast. Met deze taxatie kan je dus een deel van je verbouwplannen mee financieren. Je krijgt dan een bouwdepot toegewezen. Kosten declareer je dan bij je hypotheekverstrekker.

 

Vrijblijvend eerste kennismakingsgesprek

Wil je jouw situatie bespreken met een van onze hypotheek adviseurs? Laat jouw nummer achter en wij bellen je terug op een tijd die jou uitkomt.

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!