Is het vertrouwen op de woningmarkt terug?

De woningmarkt is in de eerste helft van 2023 afgekoeld, inmiddels lijkt het erop dat woningkopers weer meer vertrouwen krijgen. Dat blijkt uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM. Het aantal verkochte woningen is in het tweede kwartaal van 2023 weer toegenomen en de prijzen zijn gestegen.

‘’Dat kon ook niet helemaal uitblijven. Het blijft een feit dat er meer woningzoekende zijn ten opzichte van het aantal beschikbare huizen. Daarom stijgen de prijzen weer. Ik merk dat dit met name te maken heeft met het feit dat mensen nu ‘gewend’ zijn aan de hogere rentes. De rente is namelijk wel redelijk stabiel afgelopen periode.’’ zegt Wouter Born, hypotheekadviseur bij Summa Adviesgroep.

 

Nog grote verschillen per regio

In de regio Breda en Rotterdam liggen de prijsstijgingen gemiddeld rond de 1,5%. De prijsstijgingen zijn het hoogst in Groningen, Flevoland, Amsterdam en Limburg. De verkoop van een woning gaat ook weer iets sneller. Dit is bij tussenwoningen met 28 dagen gemiddeld het snelste, vrijstaande woningen stonden gemiddeld 52 dagen te koop. Het aanbod in de regio Breda en Rotterdam blijft wel achter en is zelfs gedaald met circa 5%. Dit kan weer leiden tot een grotere prijsstijging in het volgend kwartaal.

Rente en leencapaciteit

Wouter vertelt verder; ‘’Omdat de rente in een korte tijd enorm gestegen is zagen veel huizenjagers opeens hun leencapaciteit verdampen. Daar is niet tegenaan te sparen. Nu de rente weer redelijk stabiel is merk ik dat mensen weer vooruit durven te kijken, het vertrouwen neemt daar daardoor toe. En, als je een mooie loonstijging doormaakt dit jaar is er weer meer mogelijk voor jouw hypotheek. Dit is biedt ook starters met een carrière die flink in beweging is kansen.’’

Wil je weten wat jij op dit moment kan lenen? Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekexpert bij Summa Adviesgroep. Dan berekenen zij exact wat er mogelijk is voor jouw situatie.

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!