Kansen op de huizenmarkt voor starters in 2023

De huizenmarkt is in 2023 veranderd ten opzichte van voorgaande jaren, en dit biedt nieuwe mogelijkheden voor jou als starter. Het is daarom verstandig om nu een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om de verschillende opties te verkennen en te profiteren van de veranderende omstandigheden. Op deze manier weet jij precies wat je kunt lenen en kun je met zekerheid een bod uitbrengen op jouw nieuwe woning! 

 

Gunstige ontwikkelingen voor starters: Dalende huizenprijzen in Noord-Limburg 

2023 brengt belangrijke veranderingen op de huizenmarkt, met name in Noord-Limburg. Een opmerkelijke trend is de afvlakking en zelfs daling van huizenprijzen. Voorheen werden de prijzen snel opgedreven door een tekort aan beschikbare woningen en een hoge vraag. Nu is de markt gestabiliseerd, waardoor er meer kansen ontstaan voor starters zoals jij om een woning te kopen zonder de voortdurende druk van stijgende prijzen. 

In het eerste kwartaal van 2023 werden er in Noord-Limburg maar liefst 287 woningen verkocht. Een interessant gegeven is dat de gemiddelde verkoopprijs is gedaald naar 332.372 euro, een daling van 10,2 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Bovendien stonden er 57,4 procent meer huizen te koop dan in het eerste kwartaal van 2022. 

 

Nieuwbouwprojecten in Noord-Limburg 

In maart is de Woondeal Limburg getekend. In de Woondeal staat dat er in Limburg 26.550 woningen bij komen, waarvan het grootste deel in de sociale huur, de midden huur en de betaalbare koop.  

Minister Hugo de Jonge: “Met de woondeal in Limburg zorgen we ervoor dat betaalbaar wonen bereikbaar wordt voor iedereen. Want van alle nieuwbouw is 2/3 bedoeld voor het betaalbare segment. Iedere gemeente neemt hierin de eigen verantwoordelijkheid. Met deze aanpak houden we dorpen en steden in Limburg leefbaar.” 

Wellicht woon jij binnenkort in een van de nieuwbouwwijken zoals De Groene Loper in Maastricht en ZICHT of Vendervaart in Venlo. 

 

Voordelen van de versoepelde hypotheekregels voor starters 

Een ander voordeel voor starters in 2023 is de versoepeling van de hypotheekregels. Er zijn enkele aanpassingen doorgevoerd die het voor starters gemakkelijker maken om een hypotheek af te sluiten. Zo wordt het voor investeerders steeds minder aantrekkelijk om een woning voor jouw neus weg te kapen. Ook zijn er vaker gunstige startersleningen en eenmalige vrijstellingen van overdrachtsbelasting beschikbaar. Dit kan de financiële lasten voor starters verlichten en hen helpen sneller een woning te kopen. 

 

Vergroot je kansen als starter met professioneel advies 

Met de veranderingen in regelgeving en het gewijzigde huizenmarktlandschap is het waardevol om professioneel advies in te winnen en de juiste stappen te zetten. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van jouw financiële situatie, het bepalen van je maximale hypotheekbedrag en het vinden van de meest geschikte hypotheekvorm. Daarnaast kan een hypotheekadviseur je ondersteunen bij het verkrijgen van een hypotheek met gunstige voorwaarden. Onze adviseurs hebben toegang tot informatie over speciale startersleningen, subsidies of andere financiële voordelen waarvan starters kunnen profiteren. Wij helpen je graag bij het vergelijken van verschillende hypotheekaanbieders en het onderhandelen over gunstige rentetarieven. 

Kortom, de huizenmarkt in 2023 biedt nieuwe kansen voor starters. De afvlakking van prijsstijgingen, het groeiende woningaanbod en de versoepeling van hypotheekregels creëren mogelijkheden op de woningmarkt. Maak nu een afspraak met een hypotheekadviseur om jouw mogelijkheden te verkennen, professioneel advies te ontvangen en te profiteren van gunstige voorwaarden bij het verkrijgen van een hypotheek. 

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!