Show menu

"Betrokken & Deskundig"

De meest voorkomende kosten bij het oversluiten van een hypotheek

Door de huidige rentestand kan het aantrekkelijk zijn om de hypotheek over te sluiten. Het is belangrijk om stil te staan bij de kosten die hiermee gepaard gaan. Het is belangrijk om u goed te laten adviseren. De maandlasten kunnen namelijk op korte termijn soms lager zijn, terwijl de totale kosten op langere termijn juist hoger kunnen zijn. Ook heeft u te maken met het verschil tussen een bruto- en een netto hypotheeklast.

Voor iedereen is een verlaging van de maandlasten één van de belangrijkste reden om de hypotheek over te sluiten. Naast een verlaging van maandlasten, kan ook een wijziging in de persoonlijke situatie een reden zijn om de hypotheek over te sluiten. Denk hierbij aan de wens om meer zekerheid te hebben over de aflossing of de wens om niet meer afhankelijk te zijn van een beleggingsresultaat.

Het verlagen van de lasten is gelegen in een lager rentepercentage. Heeft u echter een (bank)spaarhypotheek dan zult u meer moeten inleggen om het gewenste eindkapitaal te bereiken. Omdat de rente in Nederland aftrekbaar is en de inleg niet, zullen uw nettolasten (mogelijk) toenemen.

Bij het oversluiten krijgt u te maken met kosten. Hieronder zetten wij de meest voorkomende kosten op een rij;

Boeterente
Vaak krijgt u te maken met een boeterente. De boeterente is een vergoeding voor de rente die de huidige hypotheekverstrekker misloopt. De hoogte van de boete hangt veelal samen met uw gekozen rentevaste periode. Naarmate het einde van deze periode nadert, zal de boeterente lager zijn.

Notariskosten
Wilt u overstappen naar een andere hypotheekverstrekker? U krijgt dan te maken met notariskosten. De nieuwe hypotheek moet ingeschreven worden in het kadaster-register en de oude hypotheekinschrijving dient geroyeerd te worden.

Advies- en bemiddelingskosten
Uw adviseur brengt u kosten in rekening voor het advies en voor het bemiddelen van de hypotheek.

Taxatiekosten
Afhankelijk van de waarde van uw woning dient er een nieuw taxatierapport opgemaakt te worden.

Verbouwing
Als u wilt verbouwen dan zal dit bedrag uw bestaande hypotheek verhogen. Waarschijnlijk valt deze verhoging onder de nieuwe hypotheekwetgeving die in 2013 is ingegaan. Om in aanmerking te komen voor de fiscale renteaftrek zal deze verhoging lineair of annuïtair én binnen 30 jaar afgelost moeten worden.

Oversluitkosten meefinancieren
Het is mogelijk om de kosten van het oversluiten mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Het uitgangspunt bij het oversluiten van uw hypotheek dient te zijn dat u de kosten die u maakt, terugverdiend in de nieuwe rentevast periode.

Twijfelt u of het oversluiten van uw lening interessant is neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar uw mogelijkheden en uw wensen.

Neem dan contact met ons op via 088 78 66 240 of stuur een mail naar advies@summa.nl.

Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route