AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN  |  Rond de feestdagen hanteren wij aangepaste openingstijden

Wet DBA: dit moet je weten als ondernemer of zzp’er

Sinds 1 januari 2025 is de handhaving op de Wet DBA weer gestart. Dat zorgt voor veel vragen bij zowel werkgevers als zelfstandig ondernemers. Want hoe zit het met het inhuren van zzp’ers? Wat mag nog, en waar liggen de risico’s?

Bij Summa Adviesgroep helpen we onze klanten – van mkb-bedrijven tot zelfstandig ondernemers – met het herkennen en beperken van arbeidsrisico’s. Niet alleen juridisch, maar ook financieel. Daarbij is goed en tijdig financieel advies essentieel.

Wat houdt de Wet DBA in?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Als iemand in de praktijk functioneert als werknemer, moet deze persoon ook als werknemer worden behandeld – inclusief belasting- en premieafdracht.

Sinds begin 2025 controleert de Belastingdienst hier weer actief op. In dit eerste jaar nog zonder boetes, maar vanaf 2026 kan dat veranderen.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers?

Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van de arbeidsrelatie. Een uurtarief of zzp-overeenkomst biedt geen garantie; het gaat om de feitelijke samenwerking.

Drie vragen zijn daarbij cruciaal:

1. Is er sprake van een gezagsverhouding?

2. Wordt de opdracht persoonlijk uitgevoerd?

3. Is er sprake van loon?

Praktische tips voor werkgevers:

• Werk met goedgekeurde modelovereenkomsten

• Laat de uitvoering aansluiten op het contract

• Voorkom langdurige inzet op vaste tijden

• Leg afspraken zorgvuldig vast

Een goed ingericht personeelsbeleid vraagt om kennis van wet- en regelgeving. Onze financieel adviseurs en verzekeringsadviseurs ondersteunen je daar graag bij.

Wat betekent dit voor zzp’ers?

Ook bij veel zzp’ers en zelfstandig ondernemers heerst onzekerheid. Kan ik mijn werk nog als zelfstandige blijven doen? Het antwoord is ‘ja’ – zolang je ook écht als zelfstandige werkt.

Let op deze kenmerken:

• Je bepaalt zelf hoe en wanneer je werkt

• Je kunt je laten vervangen

• Je werkt voor meerdere opdrachtgevers

• Je gebruikt eigen middelen

• Je maakt geen vast deel uit van een organisatie

Twijfel je of jouw situatie klopt? Een gesprek met een verzekeringsadviseur of specialist op het gebied van financieel advies kan dan veel duidelijkheid geven.

Wat zijn de risico’s van schijnzelfstandigheid?

Voor opdrachtgevers:

• Naheffingen van loonheffingen en premies

• Mogelijke boetes vanaf 2026

• Reputatieschade

Voor zzp’ers:

• Verlies van fiscale voordelen

• Kans op verplichte loondienst

• Minder opdrachten

Conclusie: neem regie over je arbeidsrelaties

De Wet DBA vraagt om duidelijke afspraken en bewuste keuzes. Of je nu werkgever bent of zelfstandig ondernemer: laat je goed adviseren over contracten en werkwijzen.

De specialisten van Summa Adviesgroep – van financieel adviseur tot verzekeringsadviseur – denken met je mee en zorgen dat jouw samenwerkingen juridisch én financieel goed onderbouwd zijn.

Wil je weten waar jij staat? Laat je gegevens achter via het onderstaande contactformulier en ontvang een vrijblijvend gesprek met een adviseur voor passend financieel advies.

Wat klanten over ons zeggen

Er wordt goed geluisterd naar de wensen en de mogelijkheden worden duidelijk toegelicht.
Familie Steeghs
2024
Contacten verlopen goed; wordt correct geholpen.
Relatie uit Panningen
2022
De adviseur heeft ons goed geholpen. Hij heeft alle opties goed toegelicht en uitgelegd. Hij had het wel in de gaten als we iets niet helemaal begrepen en vroeg dat ook. Geduldig en duidelijk lichtte hij dan alles nogmaals toe. Hij nam de tijd voor ons en was goed bereikbaar als we hem nodig hadden.
Vivian
2024

Neem contact met ons op

Foto onscherpFoto scherpFoto onscherp

Of kom langs op één van onze locaties

Wist je dat we meerdere vestigingen hebben verspreid over Noord-Brabant en Limburg. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bekijk waar onze vestigingen zitten