Show menu

"Betrokken & Deskundig"

Vervroegd aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. Is dit wel slim?

Onlangs is er een campagne gestart om bewustwording over de aflossingsvrije hypotheek te vergroten. Met de aflossingsvrije hypotheek lost u gedurende de looptijd niet af, maar aan het einde van de looptijd moet er wel afgelost worden. Een oplossing is om de aflossingsvrije hypotheek vervroegd af te lossen, maar dit is zeker niet altijd een slimme keuze. De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP, roept consumenten op om pas na een schriftelijk ontvangen advies te besluiten hun aflossingsvrije hypotheek (deels) vervroegd af te lossen.

Ken uw hypotheeksituatie

Het is belangrijk uw hypotheeksituatie goed te kennen. Wanneer moet de hypotheek worden afgelost en hoe gaat u dat doen? Een aflossingsvrije hypotheek moet aan het einde van de looptijd (meestal 30 jaar) worden afgelost. Er zijn verschillende mogelijkheden en het is goed om deze opties goed in beeld te hebben.

Wat betekent vervroegd aflossen

Er is een mogelijkheid om de aflossingsvrije hypotheek vervroeg af te lossen. Dit kan wel de nodige fiscale gevolgen hebben en eventueel ook vermogensrechtelijke gevolgen. Voordat u ervoor kiest om vervroegd af te lossen is het daarom belangrijk om deze consequenties goed te inventariseren. Pas dan kan er een verantwoorde keuze gemaakt worden.

Er zijn ook andere opties

Er zijn ook andere mogelijkheden om spaargeld in te zetten waarvan aflossen er maar één is. Wellicht is het verduurzamen van uw woning wel een betere investering of het eventueel beschikbare, extra geld gebruiken voor de studie van uw kinderen. Deze keuzes zijn niet bij voorbaat ‘slechter’ dan vervroegd aflossen. Vervroegd aflossen zonder advies is wel vaak een slechte keuze.

Wij helpen u met een schriftelijk advies

Een schriftelijk advies is belangrijk om een goede keuze te kunnen nemen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u hier graag mee!


Bron: Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP


Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route