Show menu

"Betrokken & Deskundig"

De raad van 5; verzekeringen van praalwagen tot confettikanon

Het nieuwe jaar is net begonnen, maar de carnavalskriebels beginnen al te komen. Met al dat feestvieren in het vooruitzicht moet er door de carnavalsverenigingen natuurlijk veel geregeld worden. 
 
Vandaar een “buut” van Summa  over de raad van 5; verzekeringen van praalwagen tot confettikanon.

1. De praalwagen

Een praalwagen hoeft volgens de wet niet verzekerd te worden, maar schade aan derden (personen en materiaal) zal toch vergoed moeten worden. Als de praalwagen achter een trekkend voertuig hangt, dan valt deze onder de verplichte WA-dekking van het trekkende voertuig. Dit geldt echter niet bij deelname aan een evenement als een optocht. Ons advies is om altijd een melding te maken bij de huidige verzekeraar van het trekkende voertuig. Deze weet precies wat er wel en niet mag en welke voorzorgsmaatregelen er nodig zijn.

Staan Prins Carnaval, De Raad van Elf en de Dansmarietjes op de praalwagen? 
Neem dan contact met ons op voor een gepaste (verzekerings-)oplossing. 

2. Bestuur en organisatie

Tijdens het carnavalsseizoen hebben de meeste carnavalsverenigingen een grotere cashflow dan het gemiddelde MKB-bedrijf. Het geld wat er door feestavonden, sponsoring en contributies binnen komt, vliegt er net zo makkelijk weer uit richting nieuwe carnavalskostuums, marketing, deelname aan optochten en het huren van feestzalen.

Maar wat gebeurt er nou als een feestje uit de hand loopt, er grote mis-investeringen zijn gedaan of als het hard verdiende geld spoorloos verdwenen is? De bestuurder en de vereniging worden in deze gevallen voor de schade aansprakelijkheid gesteld. Directe schuld hoeft er niet eens te zijn, simpelweg iets “over het hoofd zien” of “er niet aan gedacht hebben”, kan al voldoende zijn.  

De oplossing is om een (bestuurders)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor de vereniging. 

Wil je meer weten hoe het zit met aansprakelijkheid? 
Kijk dan eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurdersaansprakelijkheid

3. Vrijwilligers

Geen carnaval zonder vrijwilligers of helpende handen. Het is wel zo galant om voor de vrijwilligers een (financieel) vangnet te creëren bij een ongeval. Vooral met carnaval zit een ongeluk in een klein hoekje. Soms wordt dit vanuit de gemeente geregeld en soms vanuit het detacheringsbureau.
Goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om het ook voor de vrijwilligers goed geregeld te hebben.

4. Inventaris en opslag

Ook na het carnavalsseizoen moet je de feestkledij, de praalwagen, de weggevertjes en het confettikanon weer veilig opbergen. Deze zaken zijn niet standaard verzekerd bij diegene die ze in huis neemt, in een schuur bewaard of bij een externe opslagplaats onderbrengt. Deze spullen kan je verzekeren met een inventaris-/goederenverzekering.

5. Evenementenverzekering

Gaat de vereniging zelf een evenement organiseren? Dan is ons advies om eens te kijken wat er wel en niet binnen de standaard aansprakelijkheidsverzekering valt. Bij incidentele evenementen die je  sporadisch organiseert is het nodig om een aanvullende evenementenverzekering af te sluiten. Deze biedt een dekking voor aansprakelijkheid, ongevallen, schade door extreme weersomstandigheden en waardevolle spullen.

Neem gerust contact met ons op voor vragen en/of het afsluiten van een verzekering.

Alvast een mooie carnaval toegewenst!


Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route