Show menu

"Betrokken & Deskundig"

Léon over hypotheken

Er is op dit moment veel te doen over hypotheken en het kopen of huren van een woning. Wij leggen je de meest besproken onderwerpen voor die tijdens een adviesgesprek ter sprake komen. Léon aan het woord...

Wat gaat de hypotheekrente doen?
De hypotheekrente staat historisch laag. Je hoort zelfs verhalen over mensen die betaald worden door de bank. Regelmatig krijgen mijn collega’s en ik de vraag: "Wat moeten we doen?". Helaas kunnen wij niet in de toekomst kijken en als je dat niet kunt dan kijk je naar het verleden. De rente is nog nooit zo laag geweest als de afgelopen jaren. Het lang vast zetten van de rente ligt dan ook voor de hand. Er zijn echter meerdere factoren die meespelen wanneer het op rente aankomt:
  • De rente langer vast zetten is duurder dan een kortere of variabele rentevast periode;
  • Past het doel bij een lange rentevast periode of is een kortere met meer flexibiliteit handiger?;
  • Het is mogelijk om rente te knippen, waardoor het renterisico (verwachting of de rente omhoog of omlaag gaat) gespreid wordt. 

Is het beter om te huren of te kopen?
De woningmarkt is druk en veel huizen staan maar voor een korte tijd te koop. Het kopen van een woning kan aantrekkelijk zijn omdat het dan jouw eigendom is. Met de huidige wetgeving is er de plicht om de hypotheekschuld volledig af te lossen, waardoor je over 30 jaar (of eerder) geen hypotheeklasten meer hebt. Bijkomend voordeel is dat je zekerheid hebt dat jouw maandlast gelijk blijft (in ieder geval zolang je de hypotheekrente hebt vaststaan). De huren worden meestal jaarlijks verhoogd. Het nadeel van kopen is dat je zelf voor het onderhoud moet zorgen. Deze kosten komen dan voor eigen rekening. Bij huren kun je maandelijks opzeggen als je op een andere plaats wilt gaan wonen.

Hoe bereken je de maximale hypotheek?
Bij het bepalen van een maximale hypotheek kijkt de geldverstrekker in eerste instantie naar het inkomen dat je hebt. De meeste geldverstrekkers hebben een handige tool op hun site gezet waar je het inkomen invult en waarbij na 1 druk op de knop er een berekening uitrolt. Er spelen echter veel meer zaken mee als het gaat om de maximale hypotheekberekening. Om maar een voorbeeld te noemen; als je rood mag staan, kun je al minder lenen. 

Toch begint de zoektocht naar een woning vaak bij het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Het heeft immers geen zin om te kijken naar een woning van € 280.000 als je op jouw inkomen maar € 200.000 kunt lenen en verder geen vermogen beschikbaar hebt. In een adviesgesprek kijken wij naar jouw of jullie specifieke inkomen en zullen wij je aanvullende vragen stellen.

Op basis van ons gesprek ontvang je een indicatie van de maximale lening. In het adviesgesprek zullen we je ook informeren over andere belangrijke zaken die te maken hebben met je hypotheek. Dit kosten van dit gesprek zijn voor onze rekening. 

Wij hebben een handige hypotheektool die rekent met de laatste rentestanden en je een goede indicatie geeft van wat je maximaal kan lenen.

Een hypotheek binnen 1 week?
Of nog binnen 24 uur zoals Florius ons beloofd. Persoonlijk heb ik altijd mijn twijfels bij dit soort kreten, omdat de voorwaarden voor deze toezegging erg strak zijn. In een uitzonderlijk geval zal het nodig zijn om snel de hypotheek te regelen. Als je snel zekerheid wenst over het verstrekken van de lening dan zullen alle documenten correct en beschikbaar moeten zijn.

Denk hierbij aan; 

  • Een getekende koopovereenkomst
  • Een ingevulde en ondertekende werkgeversverklaring
  • Een recente salarisstrook
  • Een taxatierapport (in bijna alle gevallen noodzakelijk). 
De beoordeling van een hypotheekaanvraag verloopt in eerste instantie op basis van de aangeleverde informatie. De geldverstrekker brengt een rente aanbod uit; dat wil zeggen dat de rente wordt gereserveerd om de hypotheek te verstrekken. Na controle en akkoord brengt de geldverstrekker de definitieve offerte uit. Hiermee is het aanbod bindend voor de geldverstrekker. Wij doen in de tussentijd onze uiterste best om je zekerheid te geven over de verstrekking van de hypotheek. 

Heb je vragen over een nieuwe of bestaande hypotheek? 

Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega's. Wij hebben namelijk de kennis in huis om je verder te helpen.

Binnenlopen kan natuurlijk ook bij een van onze kantoren in Horst, Oirlo, Panningen of Roermond.

Graag tot snel!
Léon Jeucken
Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route