Show menu

"Betrokken & Deskundig"

Spaar- of beleggingshypotheek? Vanaf 1 april veranderen de regels

Heeft u een (bank)spaar- of beleggingshypotheek? Vanaf 1 april 2017 worden de fiscale regels versoepeld. Dat kan interessant zijn, bijvoorbeeld als u de maandlasten wilt verlagen. 

Voor mensen met een spaar-, bankspaar- of beleggingshypotheek veranderen vanaf 1 april 2017 de fiscale regels. Dit type hypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een spaar- of beleggingspolis of bankspaarrekening. Naast de maandelijkse rentelasten spaart of belegt u elke maand een vast bedrag. Aan het eind van de looptijd lost u de hypotheek af met het opgebouwde spaar- of beleggingssaldo.

 

Een belangrijk voordeel van een (bank)spaar- of beleggingshypotheek is dat u over het opgebouwde tegoed geen vermogensrendementsheffing (box 3) betaalt. Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan spaart u momenteel tegen een veel hogere rente dan u op een gewone spaarrekening krijgt.

 

Huidige situatie

 

Om voor deze fiscale voordelen in aanmerking te komen, moet u zich wel aan bepaalde fiscale regels houden. Momenteel geldt nog als voorwaarde voor belastingvrijstelling dat u gedurende minimaal 15 of 20 jaar elk jaar premie heeft betaald. Als u na minimaal 15 jaar stopt met inleggen, kunt u maximaal € 36.900 per persoon belastingvrij laten uitkeren. Na 20 jaar inleggen is de maximale vrijstelling € 162.500. Voor oudere polissen is dat respectievelijk € 28.123 en € 123.428.

 

Stopt u echter binnen de 15 of 20 jaar met inleggen, dan betaalt u belasting over een deel van het opgebouwde saldo. U betaalt dan inkomstenbelasting (box 1) over het verschil tussen de door u gedurende de looptijd betaalde premies en de opgebouwde waarde op het moment dat u stopt met premie betalen. Dan profiteert u dus niet van het belastingvoordeel dat destijds juist een reden was om deze hypotheek af te sluiten.

 

Toch kunnen er redenen zijn om te stoppen met het betalen van premie. Bijvoorbeeld omdat u:

• uw maandlasten wilt verlagen;

• af wilt van uw woekerpolis;

• uw spaar- of beleggingspolis wilt verzilveren.

 

Nieuwe situatie

 

Vanaf 1 april vervalt deze zogeheten tijdsklem. U mag dan op elk moment stoppen met het betalen van premie, ook als u de 15 of 20 jaar niet vol maakt. U behoudt dan het belastingvoordeel en hoeft dan geen extra inkomstenbelasting te betalen. Voorwaarde is vaak wel dat u het opgebouwde saldo gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Gaat het om een oudere polis, dan geldt deze verplichting tot aflossen niet altijd. In dat geval kunt u de afkoopwaarde vrij besteden. 

 

Spaar-, bankspaar- en beleggingshypotheken zijn ingewikkelde financiële producten. Het is vaak moeilijk te overzien wat de voor- en nadelen zijn van het afkopen van de polis of het beëindigen van de rekening. Zo is het meestal onvoordelig om polissen die nog niet zo lang lopen, af te kopen. De kosten worden namelijk vooral in het begin van de looptijd ingehouden.

 

Bespreek uw situatie met een financieel planner

 

Een gecertificeerd financieel planner met het keurmerk FFP CFP ® kan voor u uitrekenen wat de financiële en fiscale gevolgen zijn van het stoppen met uw spaar- of beleggingspolis of uw bankspaarrekening.  Heeft u nog geen financieel planner? Maak dan eens een afspraak met Summa.

Bron: FFP

Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route