Show menu

"Betrokken & Deskundig"

Zó haalt u het meeste uit uw spaargeld in 2017!

Welke bestemming heeft u in petto voor uw geld zoals bijvoorbeeld uw dertiende maand, bonus of vakantiegeld? Sparen is verstandig, maar geld slim besteden aan een concreet doel kan aanzienlijk meer opleveren.

 

Het rendement van een spaarrekening is nog steeds erg laag. Als uw spaarvermogen groter is dan de drempel van de vermogensrendementsheffing oftewel box 3-belasting, kost sparen in de meeste gevallen meer dan dat het oplevert.

 

Beleggen is van oudsher het alternatief voor sparen, maar beleggen brengt risico’s met zich mee. Over het algemeen geldt: hoe groter de kans op een hoog rendement, hoe meer risico u loopt.

 

Maak uw huis energiezuinig

 

Gelukkig zijn er ook andere manieren om uw geld voor u te laten werken. Investeren in een energiezuinige woning bijvoorbeeld. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat zonnepanelen een gemiddeld rendement opleveren van 6%. Spouwmuurisolatie rendeert gemiddeld zelfs 12%, zodat u de kosten al binnen negen jaar terugverdient.

 

Bijkomend voordeel van dergelijke investeringen is dat uw huis een gunstiger energielabel krijgt. En dat merkt u weer bij de verkoop van uw huis. Volgens onderzoek van Tilburg University en Universiteit Maastricht levert een huis met een A-label gemiddeld € 7.000,- meer op dan woningen met het (meest voorkomende) D-label.

 

Wilt u weten hoe u uw huis energiezuinig(er) kunt maken? Ga dan naar www.verbeteruwhuis.nl, de website van Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Los leningen en hypotheek af

 

Heeft u een lening afgesloten voor bijvoorbeeld een auto of extra financiële ruimte, een zogeheten consumptief krediet? Meestal is het voordeliger om uw consumptieve lening zo snel mogelijk af te lossen. De rente op zo’n lening is aanzienlijk hoger dan de spaarrente. In 2015 was deze rente gemiddeld 7%, zo heeft een vergelijkingssite berekend. Rood staan is nóg duurder en kost afhankelijk van uw bank 10% tot 15%. Daar kan geen spaarrente tegenop.

 

Ook het aflossen van uw hypotheek is een manier om verstandig geld uit te geven. Niet alleen omdat u als gevolg van de aflossing bespaart op uw maandlasten, maar ook omdat het huis op die manier meer en meer uw eigendom wordt. Dat is namelijk gunstig als u uw huis verkoopt of wanneer u het moet herfinancieren. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente als de waarde van uw huis hoger is dan de lening die erop rust.

 

Spaar voor later

 

Als u uw geld toch liever als een appeltje voor de dorst bewaart en het niet op korte termijn nodig heeft, zijn er alternatieven voor de reguliere spaarrekening die beter renderen. U kunt uw geld bijvoorbeeld voor langere tijd vastzetten in een spaardeposito. Een slimme manier om nog meer rendement te halen, is een gespreide depositoportefeuille. Verlies echter niet uit het oog dat ook de rente op spaardeposito's momenteel laag is en dat deze gedurende de looptijd niet stijgt.

 

Een specifiek spaardoel voor de langere termijn is uw pensioen. Als u in 2016 minder pensioen dan het wettelijke maximum heeft opgebouwd en nog vrije jaarruimte heeft, kan het extra interessant zijn om hiervoor geld opzij te zetten. U kunt dan namelijk een deel van uw inkomen fiscaalvriendelijk inleggen in bijvoorbeeld een uitgestelde lijfrente. Over die inleg hoeft u pas inkomstenbelasting te betalen op het moment dat het geld wordt uitgekeerd. In veel gevallen is het percentage belasting dat u op dat moment moet betalen lager dan het percentage dat nu voor u geldt.


Bankssparen of spaarhypotheekverzekering (KEW-polis)

Een extra storting op uw gekoppelde bankspaarrekening of in uw spaarhypotheekverzekering kan ervoor zorgen dat uw maandelijkse inleg omlaag gaat of dat uw looptijd wordt ingekort. Bespreek dit met een financieel planner omdat u moet voldoen aan de wettelijk gestelde eisen.  


Extra tip: bespreek uw situatie met een financieel planner

 

Geen enkele persoonlijke situatie is hetzelfde en iedereen is uniek. Daarom is het beste advies voor uzelf altijd een kwestie van maatwerk. Heeft u vragen over bovengenoemde onderwerpen of over andere zaken om meer waarde uit uw geld te halen, neem dan een financieel planner in de arm. Die helpt om u het inzicht te geven door al uw inkomens- en vermogensonderdelen op een rij te zetten en aan te geven welke keuzes voor u mogelijk zijn. Nu en in de toekomst. Bij Summa werken gecertificeerd Financieel Planners die u graag van dienst zijn.

bron: FFP

Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route