Show menu

"Betrokken & Deskundig"

Hoe spannend is een negatief reisadvies?

De vragen vliegen ons om de oren als het gaat om reizen naar een land met een negatief reisadvies. Wat houdt een negatief reisadvies voor u in en waarmee dient u rekening te houden?

Groen, geel, oranje en rood; Het Ministerie van Veiligheid zorgt, in samenwerking met andere partijen, voor het vaststellen van de veiligheidssituatie binnen een bepaald gebied. Voor de eenvoud gebruiken zij een viertal kleuren als indicatie van de veiligheid. Deze kleuren zijn als het ware te gebruiken als een stoplicht voor op reis gaan; Bij Groen is het net zo veilig als in Nederland en bij rood is het advies om niet gaan.(Bron: www.derijksoverheid.nl)

Voor meer informatie over negatief reisadvies en uw reisbestemming kunt u terecht op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen

Spannend of gevaarlijk?
Is het dan wel veilig om op vakantie te gaan bij een negatief reisadvies? Het ministerie schakelt met diverse partijen in het betreffende gebied om het reisadvies vorm te geven. Ook zijn er bepaalde tips en omgangsvormen die bij een bepaalde situatie van kracht zijn, denk hierbij aan het vermijden van demonstraties of het niet uitbundig feestvieren bij een periode van nationale rouw. Het kan ook zo zijn dat een negatief reisadvies niet voor een heel land van kracht is, maar enkel voor een bepaald gebied. Het gevoel van veiligheid verschilt natuurlijk per persoon. Het is wel belangrijk om het advies van de Rijksoverheid in de keuze van jouw reis mee te nemen.

En de reisverzekering dan?
Schades die niets te maken hebben met het veiligheidsrisico zijn verzekerd, mits u een reisverzekering heeft. Als de oorzaak van de schade wél iets te maken heeft met het veiligheidsrisico, dan wordt deze schade niet vergoed vanuit de verzekeraar. Het kan zijn dat u recht heeft op een vergoeding van de touroperator. Of dit het geval is hangt af van het Calamiteitenfonds. Zij beslissen of er een “uitkeringsgerechtigde situatie” is.  

En de annuleringsverzekering?
Indien er een veiligheidsrisico ontstaat nadat u geboekt heeft of als er tijdens uw vakantie een negatief reisadvies wordt afgegeven, dan heeft u in de meeste gevallen recht op een tegemoetkoming vanuit de annuleringsverzekering. De mate van de tegemoetkoming hangt echter wel af van de polisvoorwaarden die van toepassing zijn.

Met een All-Risk Annuleringsverzekering van Summa Adviesgroep bent u verzekerd van een uitkering bij annuleren. U bent niet meer afhankelijk van de uitspraken van het ministerie of het Calamiteitenfonds.

Allrisk annulering = Alles gedekt behalve in de volgende gevallen:

• Geen zin
• Teveel zon of regen 
• Faillissement van reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij
• Als het Calamiteitenfonds een uitkering biedt

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 088 78 66 200 of mailen naar particulier@summa.nl. 

Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route