Show menu

"Betrokken & Deskundig"

11 tips voor uw autovakantie in het buitenland

Ga goed voorbereid de weg op deze zomervakantie. Wij helpen u met de volgende 11 tips voor een zorgeloze autovakantie.

 Regelgeving

  • Bekeuringen, als u een bekeuring krijgt in het buitenland en u wordt niet staande gehouden, dan kan deze in Nederland door het Centraal Justitieel Incasso Bureau worden geïnd. Dit doordat de kentekengegevens worden gedeeld tussen de meeste Europese landen. Voornamelijk Frankrijk controleert zeer streng op snelheidsovertredingen, gebreken aan het voertuig en de staat van de caravan of camper.

  • Verlichting, overdag met het licht aan rijden is in veel Europese landen verplicht.

  • Vignet, op Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen is een 'autobahnvignet' verplicht. Het vignet is verkrijgbaar via de ANWB of bij de snelweggrensovergang. Ook in Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië  is een vignet verplicht, deze zijn alleen in het land zelf verkrijgbaar.

  • Zicht, als u contactlenzen draagt, houd er rekening mee dat in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland het bezit van een reservebril in de auto verplicht is.


Veiligheid
Een goede voorbereiding is het halve werk! Zeker als u deze zomer met de auto naar het buitenland gaat,  is het goed om vooraf na te denken over de verschillende veiligheidseisen per land.

 

Gevarendriehoek

Veiligheidshesje

Verbanddoos

Bijzonderheden

België

x   

x

x

Brandblusser

Luxemburg

x   

x   

x

 

Duitsland

x   

x   

 

 

Frankrijk

x   

x   

 

Alcoholtester

(haal deze gratis op bij een van onze vestigingen  OP=OP)

Spanje

x  

x   

 

 

Italië

x

x   

 

 

Zwitserland

x

x   

 

 

Oostenrijk

x

x   

x   

 

Kroatië

x

x   

x   

Reservelampjes

Tsjechië

x  

x   

x  

 

Controleer voorafgaand aan uw reis de volgende zaken:
  • Motorolie:  Controleer het oliepeil voordat u op reis gaat. Bij voorkeur met een koude motor en zorg dat de auto vlak staat.
  • Koelvloeistof: Neem koelvloeistof mee, zodat u kunt bijvullen. Door hogere omgevingstemperaturen, hoogteverschillen en eventuele files, kan de temperatuur van uw motor namelijk snel oplopen. Zorg dat de motor koud is alvorens u bij gaat vullen of controleren!

  • Bandenspanning: De bandenspanning moet bij zware belasting ca. 10% hoger zijn dan normaal. Vergeet niet de bandenspanning van het reservewiel te checken! Zorg ook dat uw banden nog genoeg profiel hebben en in een goede staat verkeren.

 
De volgende zaken zijn van belang om mee te nemen:

 Kentekenbewijs: U bent verplicht om Kentekenbewijs 1a en 1b bij u te hebben.

  • Groene kaart: Controleer of u in het bezit bent van een geldig internationaal bewijs van verzekering (groene kaart). Voor een aantal landen heb je een apart verzekeringsbewijs nodig voor uw caravan, zoals in Duitsland, Spanje en Polen. Deze kunt u opvragen bij de verzekeraar van uw autoverzekering.

 Wellicht verstandig om te verzekeren:

Pechhulp op uw reisverzekering: Het blijkt dat bestuurders vaak geen pechhulp hebben afgesloten, waardoor zij bepaalde kosten als reparatie, afsleepkosten en huurkosten van een vervangend voertuig  zelf moeten dragen. Dit geldt ook voor caravans en aanhangers.

Voor meer informatie over onze reisverzekeringen kunt u contact opnemen met ons kantoor op telefoonnummer 088 78 66 200 of stuur een mail naar particulier@summa.nl.

Direct zelf regelen

Ik wil:

Liever persoonlijke hulp?

persoonlijke hulp Adres en route